27 Ekim Cuma günü; 9, 10 ve hazırlık sınıflarımızdan oluşan 35 öğrenci ve Sosyal Bilimler Bölümünden sekiz öğretmenimizle, Okul Müdürümüz Elvan TONGAL liderliğinde okulumuzdan hareket ederek Ankara’ya ulaştılar.  28 Ekim Cumartesi günü, önce I.TBMM’yi ardından II.TBMM binalarını ziyaret ederek saat 11:00’de Anıtkabir’de hazır bulundular. “Atam sen rahat uyu, bekçisiyiz Cumhuriyetin” marşını söyleyerek Aslanlı Yol’da yürüyüp Büyük Atatürk’ün huzuruna ulaştılar. SAC adına düzenlenen resmi törende, Okul Müdürümüz Elvan TONGAL Anıtkabir’e çelenk koydu ve Tarih Öğretmenimiz Mehmet Sait EMİR Anıtkabir defterine şu cümleleri yazdı:

Büyük Atatürk,
Çok sevdiğin memleketinin şehr-i İstanbul’undan; sevgi, hasret, minnet ve şükran duygularımızla sana geldik.
Yüce Türk milletinin en karanlık günlerinde bir güneş gibi doğup “Geldikleri gibi giderler.” dediğin andaki özgür ruhunu, bedenlerimizde hissetmeye geldik.
Bugün çok şerefli bir görevi yerine getiriyoruz.
SEV Amerikan Koleji olarak huzurundayız. Gökyüzüne her baktığında seninle göz göze gelen, emanetinin bekçisi Türk gençliğiyiz!
Güzel ülkemizi, açtığın aydınlık yolda devrimlerine sahip çıkarak ilerleteceğimize; dünyada barış ve huzurun egemen olması için var gücümüzle çalışacağımıza söz veriyoruz.
“Muhtaç olduğumuz kudret, damarlarımızdaki asil kanda mevcuttur.”
Yaşasın Cumhuriyet!

Yazının son bölümleri öğrencilerle birlikte seslendirildi. Törenin ardından, Anadolu Medeniyetleri Müzesi ziyaret edilerek Sosyal Bilimler Öğretmenleri öğrenci gruplarıyla atölye çalışmaları yaptılar.

Ankara programının tamalanmasının ardından Konya’ya hareket edildi. 29 Ekim Pazar günü Konya meydanında Cumhuriyet Bayramı’nın kutlanmasının ardından Çatalhöyük’e geçildi. Dünyanın ilk şehir-yerleşim bölgesi ile ilgili bilgilendirilmeler yapıldı. Çatalhöyük tarihsel miras alanında; tarih, coğrafya, felsefe ve din disiplinlerinin katılımıyla Anadolu Uygarlığı üzerine disiplinler arası bir atölye çalışması yapıldı. Konya’da son inceleme bölgesi ise Mevlana Müzesi oldu. Öğretmenlerimiz, Mevlana’nın öğretilerinden hareketle; iyi insan olma, empati kültürü, hoşgörü, saygı ve toplumsal evrensel birliktelik konularında fikir paylaşımlarında bulundular. Gezi-incelememiz öğrencilerimizin, Büyük Atatürk’e ve onun kıymetli devrimlerine sahip çıkmada farkındalıklarını artırmış, Anadolu kültürünü daha yakından tanıyarak sevmelerini sağlamış, tarihsel mirası koruma bilinçlerini güçlendirmiştir.